top of page

Kære Lars, at afskaffe SU er IKKE en løsning


”God skole frem for cafépenge” er en udtalelse fra Statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). Denne holdning til afskaffelsen af hjemmeboende SU, er vi absolut uenige med. Hjemmeboende SU er en altafgørende indtægt for unge mennesker, som skal til at kickstarte deres voksenliv. Specielt for unge som ikke har mulig for finansiel støtte hjemmefra, er SU en nødvendighed. Så kære Lars, er afskaffelsen af hjemmeboende SU virkelig en god idé?

Vi mener, at det er vigtigt for socialt udsatte unge, at have en ekstra indtægt om måneden, som kan hjælpe dem på rette vej. Ved at fjerne deres SU, mindsker man også deres uddannelsesmulighed, da de skal arbejde ekstra. Mange unge har brug for at arbejde, ved siden af studiet for at kunne opretholde en stabil økonomi, men ved at fjerne deres SU bliver det svært at få tid til både ekstra arbejde og studie. I så fald, bliver studiet fraprioteret i manges tilfælde. Dette gør at de ikke længere har tid til, at uddanne sig, og ender med ikke at kunne bidrage til samfundet. Det vil resultere i større udgifter for staten til sociale ydelser i fremtiden. Hvis unge ikke får en uddannelse, kan det derfor minimere deres jobmuligheder, og dagpenge kan blive en realitet. Derfor foreslår vi, modsat regeringen, at man bibeholder SU´en, for at man på længere sigt kan skabe vækst og flere muligheder. Derudover mener Løkke, at pengene i stedet skal gå til folkeskolerne, hvilket er helt ude at kontekst. Hvis pengene derimod gavnede studerende på en anden måde, kunne man tale om muligheden for afskaffelse af SU, men siden det går til en helt anden målgruppe kan vi ikke se nogen rationel grund til afskaffelsen.

Som det ser ud lige nu, er fordelingen af SU ulige. Nogle får mere end andre, alt efter deres forældres indkomst og hvor vidt de er skilt eller ej. Selvom de unge der lever i velhavende familier, har mulighed for finansiel støtte hjemmefra skal de stadig have de samme muligheder som andre unge i deres alder. Lars Løkke mener at man i værste tilfælde, kunne give støtte til dem som virkelig har brug for det, men det ser som et kæmpe problem. Vi har ikke brug for mere ulighed i samfundet, og hvis nogen pludselig får støtte som ikke er tilgængelig for alle, vil et nyt samfundsproblem dukke op i debatten. Vi ser det som et stort problem at ikke alle har de samme muligheder, og det skal der laves om på. Løsningen er dog ikke at afskaffe SU fuldstændigt. Løkke kommer med den absurde udmelding at det er op til ens familie at sørge for ens uddannelse. Vi mener ikke at det er hverken fair eller lige at begrænse unge på den måde. Studerende skal ikke betale for at deres forældre ikke har et højtlønnede arbejde, og de skal have muligheden for at gå deres egen vej og være herre over egen fremtid. Afskaffelsen af SU, vil sætte en stopper for unges mulighed for mønsterbrydning.

Så kære Lars, vi beder dig om at huske den store del af befolkningen som ikke kan klare sig uden SU, da vi er helt sikre på det vil gavne væksten i sidste ende. At skabe muligheder og retten til selv at tilrettelægge sit fremtidige liv er vigtig for det senmoderne samfund og den kultur vi lever i i Danmark. At afskaffe SU og sætte en begrænsning på unges muligheder er et stort skridt tilbage, i forhold til den udvikling vi befinder os i dag.


bottom of page