top of page

Irans unges Opgør - Burka eller Bikini?


Irans unges Opgør - Burka eller Bikini?

Fra Shah til Khomeini. Overgangen fra vestlige tanker om frihed og åbenhed, til præstestyret med de strenge fortolkninger af Islam har ændret Iran helt fundamentalt. De unge står således meget anderledes stillet end de gjorde i 1970’erne. Med shahens fald gik landet, som der engang var, under. Det nye styre som ekstremisterne dannede var et som unge, såvel som voksne i dag kæmper for at ændre.

Iran ser en del anderledes ud i dag end det gjorde for 40 år siden. Shahens fald førte til en helt masse ændringer i alle aspekter af samfundet. Hierarkiet er blevet tydeligere, fordi landet er styret af en præsident, men også et præstestyre. Derfor er lovene og normerne meget konservative. I dag får unge muslimske kvinder bøder for at gå rundt i bikinier og andet tøj der ikke dækker ordentligt. Det religiøse politi har ikke magt nok til at afstraffe kvinderne med værre end bøder. Dog er det en relativ konsekvensløst måde at prøve at ændre på systemet som de unge ofte benytter sig af.

Den unge iranske befolkning er rigtig stor og 60% af Irans befolkning er under 40 år gamle. De vil gerne have et åbent land hvor de kan benytte sig af alle vestlige fordele. En af de fordele som de forestiller sig ved vestligt samarbejde er jobs. Irans unge oplever meget arbejdsløshed, og grundene til dette er Irans manglende kommunikation og åbenhed med resten af verden, samt selvfølgelig de indførte sanktioner. USA og andre vestlige lande har indført handelssanktioner på Iran og det har svækket økonomien meget og specielt olieindustrien. De iranske unge jublede i gaderne da Atomaftalen med USA blev underskrevet, fordi det umiddelbart øgede muligheden for jobs og øget velstand til dem og deres nærmeste.

Iran i 1950-1970’erne lignede meget noget vi kender fra vesten i dag. Dengang var Iran styret af et monarki med shahen i toppen. Shah Mohammad Reza Pahlavi var selv meget pro-vestlig og han lod også det iranske folk leve som de ville med mindre fokus på religion.

Dermed begyndte en arabisk nationalisme at opstår og den væltede shahen og hans styre. Under shahen havde iranerne ikke nogle begrænsninger for tøj og på stranden havde kvinder bikini på i stedet for burka. Derfor ser en del iranere tilbage på en tid, hvor den personlige frihed var meget større. Bikinier og shorts var en ligeså stor del af hverdagen, som i de fleste vestlige lande.

De unge i Iran demonstrerer i dag for at bortskaffe præstestyret og for at få muligheden for at leve et normalt liv, uden tvang, bøder og andre afstraffelser. Kampen om at få afskaffet religions-politiet, og at have muligheden for at kunne gå frit uden tørklæde eller andre former for religiøs beklædning. De unges forældre er alle vokset op med mulighed for at tage på stranden som man ville og at drikke alkohol hvis man lyster. Deres ønske om at blive en del af et globalt samfund og de sociale og økonomiske goder som det kommer med er stort. Det er på ingen måde sikkert at overklassen, de religiøse ledere og de ældre kan holde så mange tilbage fra at opnå deres mål. Det er ikke lovligt i Iran at være på Facebook, men det har ikke stoppet en stor del af befolkningen i at gøre det alligevel. De har set hvordan deres eget land så ud engang, og hvordan det forholder sig i mange andre lande. Protesterne der ofte er der viser med stor sikkerhed at mange unge opfatter det gamle Iran som bedre end det Iran de ser hver dag.


bottom of page