top of page

Facebook dræber koncentrationsevnen


Brugen af sociale medier er et stigende problem blandt udskoling- og gymnasieelever. Det er en uskyldig handling, som de unge ikke ser som andet end tidsfordriv, i det øjeblik facebooksiden åbnes ved siden af opgaven. Men selvom det er en uskyldig handling har det store konsekvenser på deres uddannelse og deres koncentrationsevne. Så hvad får de unge til at træffe det valg gang efter gang?

På baggrund af undersøgelser fra Nærum Gymnasium er det tydeligt, at de sociale medier i undervisningen er et alvorligt problem. Men hvordan kan man komme det til livs? Er det en realitet, der ikke kan ændres, eller er der noget at gøre. For flere unge er det helt naturligt, at svare hurtigt på en besked, selvom det er midt i undervisningen. Som gymnasieelev kender vi det alt for godt, man mærker telefonen vibrere, eller man ser i hjørnet af computeren “Du har modtaget en ny besked” og man klikker med det samme på meddelelsen. Man tænker ikke over hvad der foregår, i forhold til skolen, for omverdenen skulle nødig gå i stå selvom man er i skole. Hvis man har læst beskeden, og ikke svarer så dur det ikke for det er højst sandsynligt et spørgsmål eller noget man gerne vil bidrage sin mening til. I vores samfund i dag, er det en nødvendighed for det unge menneske at skabe en identitet på medierne. Man skelner normalt indenfor sociologien mellem den primære og den sekundære erfaring, mens den primære er i hjemmet. Sker den sekundære i høj grad på medierne. Vi danner vores identitet på internettet, og den kan ikke vente.

Det er forstyrrende i undervisningen både for læreren og eleverne. Det fjerner fokus fra undervisningens faglige indhold. Som elever på et gymnasium har vi alle prøvet “lige hurtigt” at tjekke facebook, og med det samme er koncentrationen tabt. Det er et reelt problem i vores generation, at man sidder på nettet i stedet for at følge med i timerne. Det er et nyt at alt foregår over nettet, dog er det ikke nyt at undervisningen bliver forstyrret grundet kontakt i timerne. Før i tiden sendte eleverne sedler rundt til hinanden eller tegnede i timerne. I dag har vi samme problem, det er bare mere udfoldet end tidligere.

Ud fra en uddybende undersøgelse på Nærum gymnasium, angående koncentrationsevnen i timerne samt brugen af sociale medier, svarede ca. 350 elever.

Det skal overvejes at dette problem ikke er enestående for Nærum Gymnasium men et reelt problem på de fleste skoler landet over. Vi spurgte bl.a hvor ofte de bruger sociale medier i undervisningen og 40% af besvarelserne har skrevet et par gange hvert modul.

Mens 20% har svaret, at de konstant siden åben, dette er FORUROLIGENDE. Det er altafgørende for disse elever at være i konstant kontakt med omverdenen på medierne.

Det andet spørgsmål lød “hvilke sociale medier anvender i, i undervisningen”, hvoraf 95% svaret at de benytter facebook i undervisningen. Dette fortæller at de fleste elever benytter flere sociale medier i undervisningen og umiddelbart er det tankevækkende at 47% af de adspurgte elever sidder med deres telefon fremme i undervisningen. Vi spurgte elever igennem vores spørgeskema hvorfor de benytter sociale medier i undervisningen og 50% af besvarelser har svaret “Ren vane, tænker ikke det”. Dette fortæller os noget om at det er en ren vane at være på facebook, lige at have siden åben uden altid at bruge den. Det er også ren vane at have sin telefon i lommen, på bordet eller i hånden, det skaber en tryghedsfornemmelse og man tænker ikke videre over det.

Tallene er blevet fremvist for Nærum Gymnasiums rektor Niels Hjølund, han udtalte at tallene var overraskende høje. Samtidig var han godt klar over at 50% af eleverne benytter sociale medier i undervisningen. Han holdning lyder, at selvom det er chokerende mener han samtidig at det er en del af individets digitale dannelse selv at lære hvornår man må benytte sociale medier og hvornår man ikke må. Derfor vil Niels Hjølund ikke indføre telefon-fri undervisning, nedskære brugen af computerer i undervisningen eller indføre at skolens net begrænser for brugen af Sociale medier. Han mener ikke, at det kan være rigtigt, at dette burde være nødvendigt, da vi alle er unge mennesker der er her for at lære. Vi burde kunne være i stand til selv at styre det. Samtidig mener han at eleverne sammen med lærerne skal være bedre til at vurdere hvornår computeren skal være i brug og hvornår den skal være slukket. Han siger dog det er okay at man tjekker sine beskeder kort hvis det ikke forstyrrer undervisning for en selv eller andre omkring en.

Sociale medier i undervisningen er et udbredt problem, som skolen ikke kan forhindre. Det er individets ansvar ikke at lade det forstyrre undervisning. Når man kommer ud på arbejdsmarkedet eller videre på universitet vil dette stadig være et problem man skal lære at styre, det er en del af ens digitale dannelse. Som elev har man en forpligtelse til at følge med i timen, mens man som ven eller veninde har en forpligtelse til at følge med på de sociale medier. Valget er ikke nemt, og ofte nedprioriteres undervisningen. Som elev er man efterladt med en følelse af skyld. Men alligevel sker det igen.


bottom of page