top of page

Dribler uden om uddannelserne


På billedet ses Frederik Juul Christensen i U17 pokalfinalen 2016/17, hvor FC Nordsjælland formåede at hive guldet med hjem til Nordsjælland.

På billedet ses FC Nordsjællands U19 spiller, Frederik Juul Christensen, i sin debut for Superliga-holdet FC Nordsjælland. Kampen er i DBU pokalen, hvor FC Nordsjælland mødte Vejgaard i 16 dels finalen

Valget mellem skole og fodbold har længe, hængt tungt over hovedet på den unge FC Nordsjælland spiller Frederik Juul Christensen. Ikke nok med, at han har gjort sin hobby til sit levebrød, har Frederik også formået at finde vejen til det danske landshold. Den unge landsholdsspiller og andre elitesportsudøvere har erfaret sig at dobbeltlivet med fodbold og skole ofte ender i dobbelt fiasko, selvom uddannelsesinstitutionerne er fleksible vedrørende lektier, fravær og afleveringer.

Følelsen af at træde ind på et nyklippet græstæppe med et fyldt stadion, denne følelse er drømmen for mange unge drenge. Det bliver desværre kun en realitet for dem, der virkelig har talentet, samt er villig til at gå igennem ild og vand for at realisere drømmen. Vejen til en professionel sportskarriere er lang og mange personlige gøremål må sættes til side.

En ung bornholmer søgte i en alder af blot 15, væk fra solskinsøen og besøgte det hektiske storbyliv på Sjælland. Unge Frederik var blevet spottet, for sin flair og sin beundringsværdige mod på spillet. Siden hans ankomst til FC Nordsjælland har fodbold været, det eneste i Frederiks sigtekorn. Han flyttede hjemmefra i en alder af 15, og har ingen intentioner om at vende tilbage. Han har indtil videre tilbragt to år på Københavns idrætsefterskole (KIES), og han bor nu fast på Sjælland, mens familien stadig er bosat på Bornholm. Frederik har ikke tænkt sig at vende tilbage permanent, da han gennem fodbold regner med oplevelser for livet.

Unge elitesportsudøvere står mellem mange svære valg og det sværeste er muligvis valget mellem uddannelse og deres passion, dog mener Frederik at det aldrig har været et svært valg. Frederik har siden han var lille drømt om, at træde ind på et fyldt stadion, hvor tusindvis af fans skriger hans navn mens han udøver den sport han elsker. Som det ser ud lige nu, har han valgt at udskyde sin skolegang med et år. Men går alt som planlagt, vender han ikke tilbage på skolebænken. ”Jeg tager min fodbold som en uddannelse.” udtaler Frederik Juul Christensen. Allerede i en tidlig alder har han valgt at prioritere fodbold over uddannelse, men det er dog ikke det samme for andre unge elitesportsudøvere. Unge elitesportsudøvere kommer nemt i klemme – mellem sportens krav og det krævende ungdomsstudie. Dette pres undslap Frederik ved, at sætte sporten i højsædet og ved at forfølge sin drøm. Der er langt fra tanke til handling, men allerede da Frederik ikke var ret stor, valgte han at droppe sin anden sportsgren.

Inden for løbeverden var Frederik Juul også en kendt dreng, da han i en årrække havde rekordtiden i sin aldersgruppe i løb bl.a. som 5-kilometer. Uden at tøve satte Frederik løbekarrieren til side, da han valgte holdet frem for individet. ”I atletik kæmper man alene, hvorimod du har din anden familie i ryggen, når du spiller fodbold” sådan lød det fra U19 spilleren. I de yngre år kan mange godt udøve flere sportsgrene på højt niveau, men som man bliver ældre bliver kravene kun større og det betyder også mange bliver klemt mellem to sportsgrene og måske ikke altid vælger det de er bedst til, men det de er gladest for og det er nødvendigvis ikke det sikre valg. Problemet med eliteudøvere er måske de mange muligheder, de får tilbudt. Måske er der en mangel på nogen til at guide dem eller i det mindste bare nogen til at lytte på problematikker.

Frygten for ikke at slå igennem

En iværksætters tankegang, er det som fremtidens sportsstjerner har brug for, da troen på sig selv er en af de fundamentale søjler hos enhver stor sportsudøver. ”Hvis du ikke selv tror på du har hvad der skal til, hvorfor skulle andre så”, dette svarede Frederik, da han blev spurgt om han troede på en karriere inde for fodbold. Denne selvtillid lyser ud af den danske teenager, som allerede har fået sin debut for FC Nordsjællands Superliga hold.

Dog var det ikke i den prestigefyldte Alka Superliga, men i den velomtalte DBU-pokalen. Frederik startede på bænken sammen med to af sine holdkammerater, det var dog kun Frederik og hans holdkammerat Nikolai Baden Frederiksen der kom i spil. Det er ikke de eneste senior minutter som Frederik har i benene. Han har nemlig også spillet en del med senior reserverne på det seneste og dette er et stort klap på skulderen for den 17 årige.

Danmark er et lille land, men landets størrelse har ingen betydning for talentmassen. Danmark har mange dygtige sportsatleter, og Frederik er blot et af mange stjernefrø. Dette har dog ikke taget modet fra ham – ”Det er en meget lille del af Danmarks talent produktion, som kommer gennem nåleøjet og formår at leve af fodbold. Jeg stoler dog fuldt på mine evner og håber det hele går min vej” – denne appetit på udfordringen er noget som andre unge elitesportsudøvere kunne tage til sig, da det er den tanke som i sidste ende gjorde forskellen.

Frygten for ikke at være det rette sted på dette rette tidspunkt, har dog dunket lidt i baghovedet på 17 årige fodboldspiller. FC Nordsjælland er kendt for deres tunge senior truppe og allerede nu begynder Frederiks jævnaldrende og venner, at debuterer ikke bare i DBU-Pokalen, men også på den store scene i Alka Superligaen. En af Frederiks tætte venner fra både FC Nordsjælland og KIES har fået debut i Alka Superligaen - ”En af mine bedste venner Jonathan Amon er godt i gang med, at slå igennem i superligaen for FCN.” – Frederik påpeger også at Jonathan allerede har scoret for Superligaholdet. Samt at Jonathan Amon er et navn som man skal holde øje med i fremtiden. ”Nøglen til succes er hårdt arbejde, samt slår flid talent” – dette er to udsagn som Frederik har svoret troskab til. Han er parat til at ofre alt for, at gå hele vejen og intet skal stå i hans vej.

Festglad teenager eller professionel fodboldspiller

Det sociale blev valgt til, men skal nu vælges fra. Frederik traf et valg tidligt i hans liv, hvor han valgte holdsporten frem for enkeltmandspræstationerne. Dette har dog indhentet ham, da han skal træne 10-12 gange om ugen, samt minimum en kamp om ugen. Disse strenge rammer kvæler unge Frederiks sociale liv og det har betydet, at han måtte vælge

fester, venner, familie arrangementer og skole fra. ”Mit fodboldhold er min nye familie og mine tætteste venner. Det er også på mit hold, at jeg har mine bedste venner og dette kommer ikke til at ændre sig ud i fremtiden” - Frederik har nedprioriteret den store vennekreds modsat mange andre unge. Unge bliver ofte optaget af søgen efter andre accept og i nogens tilfælde farer de vild. Tværtimod dette har Frederik accepteret de vilkår, som gælder for en kommende fodboldstjerne. Disse strenge vilkår betyder, at Frederik hverken ryger eller drikker som mange andre unge. Faktisk har han ikke tid til den vigtigste begivenhed i ugen nemlig festerne. Grundet hans snorlige træningsprogram, mad- og drikkevaner, så har Frederik ikke tid til at drive den af. Han ser sin familie et par gange om året og det sted han tilbringer mest tid er på FCN’s træningsanlæg.

Er det virkelig det værd at være Elitesportsudøvere? Ifølge Frederik har han aldrig fortrudt sin beslutning og er ikke bange for de oplevelser han går glip af. Alt det han har misset i sine ungdomsår er han sikker på, at få tilbage i oplevelser og penge ude i fremtiden. Man skal være villig til at ofre alt for at klare den i sportens verden og dette får mange til at frygte sportens vej, dog er Frederik et godt eksempel på hvordan det kan gavne sig at forlade de vante omgivelser og målrettet gå efter det man drømmer om.

På billedet ses FC Nordsjællands U19 spiller, Frederik Juul Christensen, i sin debut for Superliga-holdet FC Nordsjælland. Kampen er i DBU pokalen, hvor FC Nordsjælland mødte Vejgaard i 16 dels finalen.

På billedet ses Frederik Juul Christensen i U17 pokalfinalen 2016/17, hvor FC Nordsjælland formåede at hive guldet med hjem til Nordsjælland.


bottom of page